Ανέγερση Ιερού Ναού


Η ενορία του Αγίου Χαραλάμπους Τσουκαλεΐκων που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα, υπέστη μεγάλη δοκιμασία από τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008 που είχε ως αποτέλεσμα την κατεδάφιση του ιερού Ναού λόγω των ανεπανόρθωτων ζημιών. Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε υπαίθρια και συγκεκριμένα εντός του γηπέδου αθλοπαιδιών (βλ. φωτ.1) για το χρονικό διάστημα τριών μηνών παραπλεύρως του κατεστραμμένου ιερού Ναού μας, πραγματοποιώντας εκεί όλα τα ιερά μυστήρια υπαίθρια, αναμένοντας την επισκευή του κατεστραμμένου παρεκκλησίου εντός του κοιμητηρίου της ενορίας μας (βλ. φωτ.2) όπου λειτουργήσαμε μέχρι και τις αρχές Αυγούστου του 2011, με αρκετά προβλήματα, δεδομένης της στενότητας του χώρου.

  
 Φωτ. 1 Πραγματοποίηση υπαίθριας Θείας Λειτουργίας
Φωτ. 2 Παρεκκλήσιο εντός του Κοιμητηρίου

Μετά την κατεδάφιση, ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής του νέου ιερού Ναού, στην πορεία όμως αποκαλύφθηκαν αρχαιολογικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των εργασιών ανέγερσης για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια. Εξαιτίας της ύπαρξης των αρχαιολογικών ευρημάτων και συγκεκριμένα τη διατήρηση των ρωμαϊκών λουτρών (βλ. φωτ.3) με σκοπό τη συντήρηση, μελέτη και ανάδειξή τους, ο χώρος ανέγερσης του ιερού Ναού μετατοπίστηκε κατά δεκαπέντε (15) περίπου μέτρα δυτικότερα. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, αναγκαστήκαμε ως ενορία να αγοράσουμε το χώρο που μας έλειπε από τον ΟΣΕ, διότι η μετακίνηση αυτή λόγω των αρχαίων μας έβγαλε έξω από τα δικά μας όρια και μπήκαμε στα όρια της ανωτέρω ιδιοκτησίας. 

 Φωτ. 3 Ανασκαφικές εργασίες στο χώρο
του παλαιού ιερού ναού

Ο αγώνας ήταν μεγάλος διότι και τα αρχαία έπρεπε να διασωθούν αλλά και η εκκλησία να κατασκευαστεί εκ νέου. Έτσι φτάσαμε στην ευλογημένη ημέρα της θεμελίωσης του ιερού Ναού από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο ο οποίος έκανε τον αγιασμό της θεμελίωσης στις 26 Σεπτεμβρίου 2010 (βλ. φωτ.4) και από τότε ξεκίνησαν οι εργασίες.

 Φωτ. 4 Τελετή θεμελίωσης του νέου ιερού ναού

 Μετά από πολύ κόπο έχουμε κατασκευάσει το υπόγειο (βλ. φωτ.5) και ένα τμήμα των τοιχείων   βορειοδυτικά του Ναού (βλ. φωτ.6).   Μέχρι στιγμής αγωνιζόμαστε μόνο  με τους εράνους των ενοριτών  καθώς δεν υπάρχει καμία άλλη σημαντική χορηγία.
  
 
 Φωτ. 5 Δάπεδο ισογείου νέου ιερού ναού

 Φωτ. 6 Δυτικός τοίχος νέου ιερού ναού

                        Στις 12 Αυγούστου 2011 τελέστηκαν τα θυρανύξια από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο  στο υπόγειο (φωτ. 7) όπου θα λειτουργήσει προσωρινά ως Ναός και μελλοντικά ως πνευματικό κέντρο.  

 Φωτ. 7 Θυρανοίξια νέου ιερού ναού

==========================================

4 χρόνια από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008


4 χρόνια συμπληρώθηκαν από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 εξαιτίας του οποίου ο ναός μας κατεδαφίστηκε ολοκληρωτικά. Η ενορία μας τώρα μετά από πολλούς κόπους και αγώνες έχει και πάλι ναό ο οποίος λειτουργεί προσωρινά στο υπόγειο ενώ ο κυρίως ναός βρίσκεται στο στάδιο της αποπερατώσεως.

Ελπίζουμε με τις πρεσβείες του Αγίου Χαραλάμπους και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου το έργο να αποπερατωθεί σύντομα.

 ==========================================

Ένας χρόνος από τα θυρανοίξια

12-8-2012

Με τη βοήθεια του Θεού, τις πρεσβείες του προστάτου μας Αγίου Χαραλάμπους και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ.Χρυσοστόμου πέρασε ένας χρόνος από τα θυρανοίξια που τελέστικαν από τον ποιμενάρχη μας στις 12-8-2011. Από τότε μέχρι σήμερα το ιερό έργο έχει προχωρήσει αρκετά.Οι ευχές όλων είναι να αποπερατωθεί σύντομα.


               ==========================================

ΠΈΜΠΤΗ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2013


Η ανέγερση του ιερού Ναού προχωρά


Με τη χάρη του Θεού, τις πρεσβείες του Αγίου Χαραλάμπους και την ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου το ιερό έργο της ανεγέρσεως προχωρά. Ευχαριστούμε όλους τους ευσεβείς χριστιανούς που βοηθούν σε αυτές τις δύσκολες εποχές ώστε να συνεχίζεται η ανέγερση.

  ==========================================

ΠΈΜΠΤΗ, 23 ΜΑΪ́ΟΥ 2013


Το έργο της ανεγέρσεως προχωρά

 


 
==========================================

 

ΣΆΒΒΑΤΟ, 8 ΙΟΥΝΊΟΥ 2013


Πέντε χρόνια από το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008

Πέντε χρόνια πέρασαν από το μεγάλο σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008 όπου κατεδαφίστηκε ο Ναός μας αλλά και πολλά σπίτια της ενορίας μας. Δοξάζουμε τον Θεό και τον προστάτη μας Άγιο Χαράλαμπο διότι και τα σπίτια όλα ξαναχτίστηκαν και η ανέγερση του νέου Ιερού Ναού μας προχωρά. Προσευχόμαστε ώστε σύντομα η ευσέβεια των ενοριτών μας να στεγαστεί στό νέο Ναό. Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ.Χρυσόστομο για τη μεγάλη βοήθεια και συμπαράσταση. Ευχαριστούμε όλους τους ενορίτες, τους ευλαβείς προσκυνητές και δωρητές. Ευχαριστούμε τέλος τους επιτρόπους και όλα τα μέλη της ερανικής επιτροπής για τον καθημερινό τους αγώνα. Σήμερα λειτουργήσαμε στο παρεκκλήσιο του κοιμητηρίου, ευχαριστήσαμε τον Θεό για τις μεγάλες Του ευεργεσίες και για τα θαύματα που ζούμε κάθε ημέρα (τα οποία είναι σημεία της παρουσίας Του) και δεηθήκαμε υπέρ υγείας πάντων των ενοριτών.
ιερέας Δημήτριος Μπιλιανός
==========================================

Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013


Το θαύμα συνεχίζεται==========================================

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013


ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ (26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2010)
Η ΕΥΛΟΓΙΑ (ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ)

ΣΗΜΕΡΑ (26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013)ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ

==========================================


Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013


Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ==========================================

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013


ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ


==========================================

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013


Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
==========================================

Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΟΧΩΡΑ

 ===============================

Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014

Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...